Terve eläin on hyvässä massassa, sen silmät ovat kirkkaat, eivätkä eritä mitään. Korvat ovat puhtaat, eivätkä haise. Hengitysäänet ovat puhtaat, eikä eläin eritä porfyriiniä nenästä. Se on eloisa, leikkii, sekä syö ja juo hyvin. Sen turkki on kiiltävä ja hyvässä kunnossa.
Terveyteen vaikuttaa perimä, mutta myös suurelta osin ympäristö ja sen tekijät.
Vastustuskyky, eli immuniteetti tarkoittaa elimistön kykyä suojautua taudinaiheuttajilta. Se voidaan jakaa kahteen osaan; luontaiseen, eli synnynnäiseen, sekä adaptiiviseen, eli hankittuun. Sen tehtävänä on suojata ympäristöstä tulevilta viruksilta, bakteereilta, alkueläimiltä ja madoilta.
Vastustuskykyyn vaikuttaa moni asia. Esimerkiksi eläimen ikä, stressi, sairaudet ja tiineys. Sitä voi parantaa hyvällä ruokavaliolla, liikunnalla, hyville mikrobeille altistumisella ja stressin minimoimisella.
On siis tärkeää pitää häkki siistinä, ravitsemus kunnossa, riittävästi virikkeitä ja muita resursseja koko laumalla, että lauma pysyy tyytyväisenä ja stressi minimissä.
Sairauden merkit
Yleensä omistaja huomaa jotain epänormaalia käytöstä; eläin nukkuu paljon tai ei syö hyvin. Mikäli rotalla on kipuja, se monesti pitää silmiä sirillään ja kyyhöttää. Sen turkki saattaa olla pörhössä. Eläin voi olla yleisesti vaisumpi ja veltompi. Tällaisilla oireilla on hyvä kiirehtiä eläinlääkäriin.
Yleisimmät sairaudet
Yleisimpiä sairauksia rotilla on hengitystietulehdukset. Ne voivat olla joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia. Tällöin rotan hengitysteihin kertyy limaa, nenä rupeaa pitämään ääntä ja eläin saattaa erittää runsaasti porfyriiniä nenästä ja/tai silmistä.
Mikäli infektio on vain ylähengitysteissä, sitä voidaan hoitaa jonkin aikaa kotona. Nuhaiselle rotalle voi tarjota nutriplus geeliä, valkosipuli – hunajapuuroa, tuoreita yrttejä, sekä jäähdytettyä yrttiteetä hunajalla.
Jos eläimen yleisvointi kuitenkin laskee, on lähdettävä eläinlääkäriin hakemaan antibiootit.
Virtsatietulehdukset oireet tunnistaa yleensä vasta, kun virtsasta löytyy verta. Hoito vaatii antibiootin.
Korvatulehduksen tunnistettavin oire on, että eläimen tasapaino huononee. Pää kenottaa yleensä jommallekummalle puolelle. Toisin kuin ihmisillä, rotilla korvatulehdus vaatii välittömän antibioottikuurin, että vakavammista seurauksilta vältytään. Pää saattaa jäädä kenoon sairauden seurauksena.
Kohtutulehduksen tunnistaa naaraalla emättimestä vuotavana verenä. Hoito vaatii aina kiireellisesti antibioottikuurin ja kipulääkkeet
Nisäkasvaimia saattaa tavata etenkin iäkkäillä naarailla. Vatsapuolelle ilmestyvä kiinteä massa voi kasvaa nopeastikin ja ilmestyä kuin tyhjästä. Pääasiassa nämä ovat hyvälaatuisia, mutta kasvaessaan häiritsevät eläimen liikkumista ja voivat aiheuttaa kipua. Hoitovaihtoehtona vain leikkaushoito.
Paiseet ja rexfinnit saattavat säikäyttää omistajan, mutta ovat yleensä varsin hyvin hoidettavissa. Rexfinni on lähinnä ihossa oleva paukama, josta tyhjentyessä tulee talimaista eritettä. Hoito vaatii puhtaanapitoa.
Paiseet ovat bakteeritulehduksen aiheuttamia pesäkkeitä, jotka voivat ulospäin muistuttaa kasvainta. Ajan kanssa paise muodostaa kuitenkin ruven, joka tulee liottaa pois märkäeritteen poistamiseksi. Hoidoksi riittää yleensä onkalon runsas päivittäinen huuhtominen juoksevalla vedellä, sekä muu perus puhtaanapito. Päänalueen paiseissa on hyvä kääntyä aina eläinlääkärin puoleen, sillä ne vaativat yleensä suurempia hoitotoimenpiteitä ja antibiootin.
Ulkoloiset, niihinkin voi rottien kanssa törmätä. Tyypillisimmät ovat väiveet. Ulkoloistartunnan saanut rotta rapsuttelee itseään normaalia enemmän, iholle saattaa jopa tulla haavoja. Turkki ohenee ja menee kuivaksi. Tihrustamalla tarkkaan ihoa, saatat nähdä pieniä punertavia liikkuvia pisteitä, nämä ovat väiveitä. Väiveistä on onneksi helppo päästä eroon; apteekista saa käsikauppatavarana ostettua Frontline suihketta (2,5 mg/ml). Suihketta suihkautetaan pieni tuhaus rotan niskan ihoon, sekä iholle takapuolen päälle. Mikäli iho on haavainen, aineen joutumista tällaiseen kohtaan on varottava. Ainetta ei myöskään saa joutua eläimen suuhun/silmiin, joten omistajan on varmistettava, ettei eläin pääse nuolemaan ainetta itsestään, kunnes aine on kuivunut. Häätö toistetaan 2 vkon kuluttua. Koko lauma häädetään kerralla, vaikka muilla ei olisikaan näkyviä oireita.
Sisäloiset ovat harvinaisempia, mutta niitäkin voi esiintyä. Mikäli törmäät papanassa kiemurtelevaan matoon, on aika suunnata apteekkiin. Flubenol tahna annetaan painon mukaan lääkkeen ohjetta noudattaen. Lääke annetaan kerran päivässä kolmena peräkkäisenä päivänä.
Tapaturmat ja ensiapu
Menevänä ja tekevänä eläimenä rotta on myös tapaturma altis. Se saattaa tipahtaa jostain tai nujuta kaverin kanssa ja saada haavan. Näihin on hyvä valmistautua ja pitää kotona pientä ensiapupakkausta saatavilla.
Jalkavammat ovat yleisiä. Näissä yleensä koko jalkapöytä turpoaa hurjasti, eikä eläin tahdo astua jalalle. Turvotusta voi ensin koittaa lievittää viileällä, mutta raaja tarvitsee lepoa, joten eläin olisi hyvä siirtää sairas asumukseen, kunnes jalkaa pystyy taas käyttämään. Sairas asumukseksi käy hyvin esimerkiksi duna. Tarvittaessa eläimelle voi antaa kipulääkettä.
Haavoihin riittää yleensä hyvä huuhtelu. Mikäli haava on kookas, mutta ei toki vaadi tikkejä, vetramil tai abilar salva toimii hyvin ”liimana”.
Hännäntyven venähdys saa monesti omistajan raapimaan päätään ”eläin pyörähtelee ja vingahtelee”. Venähdys on hyvin kipeä ja vaatii aina kipulääkkeen, sekä siirron sairas asumukseen asettuakseen.
Revennyt kynsi ei ole harvinainen näky. Tällainen tulisi huuhtoa huolellisesti juoksevalla vedellä ja sipaista päälle abilar/ vetramil salvaa tai töhäyttää basibact pulveria.
Roska silmässä saa eläimen siristämään toista silmää tai pitämään sitä kiinni. Silmä saattaa vesittää hiukan. Silmähuuhteella useamman kerran huuhtelemalla roska todennäköisesti tulee pois. Silmän pinta tulee tarkistaa, ettei siinä ole haavoja tai muita vaurioita jotka vaativat eläinlääkärin hoitoa.
Ensiapupakkaukseen kannattaakin varata:
- lasten panadol tai burana
- vetramil tai abilar salva
- basibact pulveri
- haavasuihke
- eläinten silmähuuhde
- taitoksia
- erikokoisia ruiskuja