Mire ImmonenMonien ihmisten ennakkoluuloista poiketen kesyrotat ovat seurallisia ja mukavia lemmikkejä. Kesyrotat viihtyvät ihmisen seurassa, mutta tarvitsevat silti samaa sukupuolta olevia lajitovereita. Lemmikkeinä rottia on pidetty jo useiden satojen vuosien ajan, ja vaikka laji on sama kuin luonnossa villinä elävä isorotta (Rattus norvegicus), ovat kesyrotat käytökseltään erittäin luottavaisia ihmistä kohtaan.

Kesyrottien hankinta:

Hankkiessasi kesyrottaa lemmikiksi, kannattaa tutustua ensin Skey:n (Suomen Kesyrottayhdistys ry) viralliseen kasvattajalistaan, sieltä löytyy kaikki viralliset kasvattajat. Kasvattajia löytyy ympäri Suomen. Ilman yhdistyksen myöntämää nimeä kasvattavia löytyy myös, mutta näiden kasvattajien kanssa on syytä olla varovainen. Yleensä viralliset kasvattajat kuitenkin osaavat neuvoa myös keneltä epäviralliselta kasvattajalta on turvallista kysellä poikasia. Usein rottia kulkeutuu näyttelyreissuilla melkein minnepäin Suomea tahansa.

Hankkiessasi rotan viralliselta kasvattajalta voit olla varma, että se on luovutusikäinen eli yli 5 viikkoa ja paino on yli 100g. Poikasten vanhemmat ovat tarkkaan mietitty ja vanhempien iät ovat sopivat poikueen tekemiseen. Lisäksi kasvattaja osaa kertoa värit oikeilla määritelmillä, eikä esim. valkoinen/ruskea/musta-valkoinen jne. Poikasten syntymäpäivä on tiedossa, ja saat halutessasi kuvia niistä. Poikaset ovat saaneet hyvää ja monipuolista ruokaa tukemaan kehitystä. Ne ovat myös kesyjä, käsiteltyjä ja kaikinpuolin valmiita uuteen kotiin. Lisäksi viralliselta kasvattajalta ei koskaan lähde vain yhtä rottaa, vaan aina vähintään 2, mieluiten 3. Valmiiseen laumaan suositellaan myöskin otettavan vähintään 2 uutta poikasta kerralla. Kasvattaja kertoo myös minkälainen häkki kannattaa hankkia ja millaista ruokaa rottasi tarvitsee.

Kasvattajan tuki ei kuitenkaan lopu, kun poikaset saapuvat kotiisi. Kasvattaja on kiinnostunut poikasten kuulumisista ja on apunasi koko rotan elämän. Voit kysyä neuvoa asiassa kuin asiassa. Kasvattajat myös tietävät kasvattiensa taustoja ja jos jossain sukulinjassa ilmenee jotain perinnöllistä sairautta, niin niitä rottia ei kasvatuksessa käytetä. Tähän liittyen saat myös rekisteripaperin kasvattajalta. Kasvattajat myös huomioivat tarvittavan karanteenin hankkiessaan rotan ulkomailta. Huonoimmassa tapauksessa ulkomailta tulevan rotan mukana voi tulla jokin sairaus, joka vaarantaa lauman muut rotat.

Kesyrotan hoidosta ym. löydät täältä

Tuulia Toivonen