Kesyrotat (Rattus norvegicus) ovat lemmikkeinä  sosiaalisia ja älykkäitä jyrsijöitä. Ne ovat ajan saatossa sopeutuneet erinomaisesti lemmikeiksi ja niistä on runsaasti iloa omistajalleen. Laumaeläiminä ne kiintyvät voimakkaasti myös ihmisperheenjäseniinsä ja nauttivat omistajien kanssa yhdessä vietetystä ajasta.

Rotat ovat tutkitusti empaattisia ja jokaisella yksilöllä on omat persoonalliset luonteenpiirteensä. Lauman touhuja on hauska seurata ja viisaiden rottien kanssa onkin paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia.

Kesyrotat sopeutuvat monenlaisiin elämäntilanteisiin ja ovat siten mitä mainioimpia lemmikkejä niin lapsiperheille, opiskelijoille kuin eläkeläisillekin. Siis ihan jokaiselle!

Lajiesittely

Tuulia Toivonen

Kesyrotta on laumaeläin, joten ilman lajikumppanin seuraa niitä ei tulisi koskaan asuttaa. Kaksikin on vasta pari, kolme alkaa jo olla lauma. Samassa laumassa olevien rottien tulee olla samaa sukupuolta keskenään ja etenkin isommissa laumoissa pienestä ikäjakaumasta on yleensä hyötyä. Rotilla on turvallisempi olo ja laumaelämä on yleensä sopuisampaa, kun jokaisella uudella lauman jäsenellä on myös ikäistänsä seuraa. Aikuiseen laumaan tulee siis hankkia aina vähintään pari poikasta kerralla.

Kesyrotat elävät keskimäärin 1,5 – 2,5 vuotta. Rotilla on useita erilaisia väri- ja kuviomuunnoksia, sekä muutama erilainen turkkimuunnos. Lisäksi on olemassa perinteisten pystykorvien lisäksi myös dumborottia, joilla on suuremmat korvat asettuneena pään sivuille. Mikäli kiinnostut standardin ulkopuolisista muunnoksista, kannattaa perehtyä muunnoksen eettisyyteen ja terveyteen. Suomen Kesyrottayhdistyksellä on korkeat kriteerit ja terveysvaatimukset, ennen kuin uusi mutaatio hyväksytään standardiin. Nykyään Suomessa on myös kääpiökesyrottia, mutta niitä ei ole vielä (12/21) lemmikeiksi tarjolla, joten tämä ohje kertoo standardikokoisista rotista.

Aikuisena naaraat painavat noin 300 – 450 grammaa, urosten ollessa suurempia, noin 600 – 750 grammaa. Painossa voi kuitenkin olla suuriakin vaihteluja, joten pelkkää vaakaa ei kannata tuijottaa. Sopusuhtainen kesyrotta on lihaksikas, sillä ei ole upottavaa rasvakerrosta tai ylimääräistä nahkaa ja sen häntä on pehmeä mutta jäntevä.

Sukupuolten välillä on koon lisäksi muitakin eroja. Toki jokainen rotta on yksilö ja omalla persoonallaan varustettu, joten mitään yleispäteviä luonnekuvauksia ei voi taata. Monesti urokset ovat luonteeltaan hieman rauhallisempia ja mukavuudenhaluisempia, kun taas naaraat ovat aktiivisempia ja touhukkaampia. Naaraat ovat myös tyypillisesti siistimpiä, kun taas urokset etenkin vanhemmiten tuppaavat laiskistumaan. Hyvin suunnitellulla häkin sisustuksella on kuitenkin näissäkin asioissa merkitystä.

Elinympäristö

Rottien asumus on suuri ja turvallinen häkki, jossa on paljon puuhasteltavaa. Siellä rottien pitää päästä toteuttamaan lajityypillisiä tarpeitaan – pesän rakennus ja läjässä nukkuminen, jyrsiminen, kaivelu, kiipeily, ruuan etsiminen ja ongelmien ratkaisu. Häkissä tulee olla sekä pinta-alaa että korkeutta, esimerkiksi 100 x 50 x 100 cm kokoinen häkki on riittävän kokoinen pienelle laumalle. Liian suuri häkki ei voi olla. Häkki tulee tehdä rotille turvalliseksi sisustamalla se niin, ettei korkeita pudotuksia pääse tapahtumaan. Rotat ei tarvitse häkkiinsä erityisemmin tyhjää tilaa, vaan koko tilavuus tulee hyödyntää.

Häkin tulee olla pakovarma. Riittävän pieni pinnaväli on noin 15 mm, isompi pitää sitten erikseen verkottaa ulkopuolelta jyrsijäverkolla. Luukut tulee olla lukolliset tai muutoin tarpeeksi napakat, etteivät rotat opi niitä itsenäisesti availemaan. Suuret luukut helpottavat sisustusta ja hoitotoimenpiteitä. Kokonaan metallinen häkki on turvallisin vaihtoehto, mutta myös muovipohjaiset toimii, kunhan seurailee ettei asukkaat lähde jyrsimään ylimääräisiä kulkureittejä muovista läpi.

Häkki tulee sijoittaa vedottomaan paikkaan kotona. Rotat tykkäävät seurailla perheen touhuja, joten häkin olisi hyvä olla tilassa, jossa vietetään myös aikaa. Ilmanvaihdon tulee olla riittävä, minkä vuoksi esimerkiksi terraario ei ole sopiva vaihtoehto. Suomessa on yleisesti ottaen melko kuiva huoneilma, joten ilmankostutin saattaa olla tarpeen.

Kuivikkeeksi tulee valita rottien hengitysteitä ärsyttämätön vaihtoehto. Pölisevät tai esimerkiksi havupuista valmistetut eivät siis sovi. Kuivikkeen imukyky ja hajunsitomisominaisuudet tulee olla hyvät. Hyväksi todettuja on mm. paperipelletti, lehtipuuhakkeet, hamppu, pellava ja kookoskuitu.

Sisustukseen ja virikkeellistämiseen oikeastaan vain mielikuvitus on rajana. Paljon voi käyttää hyödyksi kierrätysmateriaaleja ja itse tehtyjä juttuja valmiiden kaupan sisusteiden lisäksi. Rotat arvostavat monipuolisuutta ja vaihtelua, jotta voivat käyttää omaa valinnanvapauttaan hyödyksi. Lisää vinkkejä sisustukseen löytyy täältä (linkki tulossa häkki- & virikeosioon).

Ruokinta

Rotta on omnivori oppurtinisti, eli se käyttää hyväkseen monipuolista sekaravintoa, jota se etsii ison osan hereilläoloajastaan. Rotta on myös hyvin sopeutuvainen ja voi hyvin hyödyntää erilaisia raaka-aineita. Nopean aineenvaihdunnan vuoksi kerran tai kaksi päivässä syöminen ei ole rotille hyväksi.

Linda kuivaruoka

Kesyrotan ruokavalio tulisi koostaa rotille suunnitellusta siemenseoksesta, jota täydennetään täysravintopelletillä sekä monipuolisilla tuoreilla. Raikasta vettä tulee myös olla aina tarjolla. Mikäli käyttää ruokinnan pohjana pellettiä, tulisi silti antaa siemenseosta rajallisesti päivittäin. Vaikka pelletissä onkin laskettu ravintoarvot tasaisiksi ja siten ehkäisee lihomista tai puutostiloja, on se yksipuolista ja tylsää ruokaa eläimelle, joka rakastaa tunnustella ja haistella ruokaa, kuorii ja lajittelee siemenet taitavasti ja nauttii herkuttelusta.

Ruokavalion tulee olla myös hampaita kuluttavaa, sillä rotilla kasvavat etuhampaat jatkuvasti. Jyrsiminen on siis tärkeää mahdollistaa, niin ruualla kuin virikkeillä. Rotat ovat myös hirveän älykkäitä eläimiä, joten ruokinnalla tulisi tarjota rotille myös aktivointia. Syöminen on kuitenkin iso osa kesyrotan arjesta, jos se tapahtuu aina vain kupista ja yksipuolisesti, ei se luo mitään älyllistä haastetta tai tarvittavaa stimulointia aisteille. Aktivoinnin ei tarvitse olla monimutkaista, ihan ruuan ripottelu, piilottaminen, aktivointilelujen käyttö sekä erilaisten koostumusten ja raaka-aineiden yhdistäminen vaikuttavat jo paljon. 

Terveen kesyrotan ruokavalion tulisi olla hiilihydraatti-painotteista. Proteiinin osuus tulee olla iästä ja elämänvaiheesta riippuen noin 12 – 20 %, rasvan noin 5 % ja kuidun noin 5 %. Myös riittävä vitamiinien, kivennäisten ja hivenaineiden, sekä välttämättömien aminohappojen saaminen tulee taata.  Sen takia ei kannata itse perehtymättä sekoitella siemenseoksia tai ruokkia pelkällä kotiruualla.

Lindan tuoreruoka

Monipuolinen tuoreruoka on tärkeä osa terveellistä ruokavaliota. Etenkin kasvaville poikasille tulisi tuoreita antaa päivittäin, mutta ei siitä aikuisillekaan ole muuta kuin hyötyä. Ruokinnasta lisää löydät täältä (linkki tulossa ruokintaosioon).

Terveys

Kesyrotat ovat lajina varsin sitkeitä ja perusterveitä jyrsijöitä. Yleisimpiä sairauksia ovat elinympäristöstä ja ruokavaliosta johtuvat sairaudet, kuten hengitystieinfektiot, iho-oireet ja kasvaimet. Oikeanlaisesta hoidosta huolimatta eläin voi sairastua, ja silloin tulee omistajan viedä eläin rottiin perehtyneeseen eläinlääkäriin. Listaa jäsenten suosittelemista tohtoreista löytyy täältä.

Kasvattajaan on myös hyvä ottaa yhteys aina eläimen sairastuessa. Kasvattajat tekevät paljon työtä kasvattaakseen mahdollisimman terveitä ja pitkäikäisiä lemmikkejä. Siksi kaikki tieto ongelmista on tärkeää kasvattajalle tulevaisuutta ajatellen. Vaikka sinun lemmikkisi ei olisikaan jalostuskäytössä, kaikki terveyteen viittaavat seikat voivat vaikuttaa sukulaisten käyttöön kasvatuksessa. Rottien sairauksiin voit tutustua tarkemmin täältä

Yleensä vanhuuttaan rotat alkavat menettää yleiskuntoaan. Sitkeänä lajina ne kyllä selviävät huonommassakin kunnossa. Saaliseläimenä ne eivät näytä kipuaan herkästi. Usein omistajan tehtävä on punnita milloin lemmikki ei voi enää elää kivutonta ja onnellista elämää, ja tehdä se viimeinen ystävänpalvelus eli eläinlääkärin suorittama eutanasia.

Hankinta

Kesyrotat kannattaa hankkia suoraan luotettavalta kasvattajalta. SKeY:n kasvattajat ovat kaikki eettisiä, ensijaisesti itselleen lemmikkejä kasvattavia, pitkän kokemuksen omaavia rottaihmisiä. He ovat käyneet läpi koulutuksen, jonne päästäkseen on pitänyt jo tehdä huomattavaa pohjatyötä ja hankkia näyttöä osaamisestaan. Heiltä tai suoraan yhdistykseltä voi aina myös kysyä suosituksia epävirallisista kasvattajista, ettei tule vahingossa tukeneeksi poikastehtailua. Poikasvälityksessä on välillä myytäviä, mutta yleensä kasvattajaa kannattaa lähestyä hyvissä ajoin ennen kuin hankinta on ajankohtaista.

Kasvattajan tulee kysyttäessä tarjota tietoa poikueen vanhemmista ja kasvatusperiaatteistaan. Hyvä kasvattaja on myös kiinnostunut millaiseen perheeseen kasvattinsa pääsevät. Kannattaa siis jo heti aluksi esittäytyä ja kertoa itsestään rehellisesti. Millaiset tarvikkeet on suunnitteilla, millaisia odotuksia rottien suhteen ja niin edelleen. Kaikkea ei tarvitse tietää etukäteen, aina voi kysyä kasvattajalta neuvoja ja suosituksia, mutta toki lajiin kannattaa tutustua etukäteen esimerkiksi näiden sivujen tai SKeY:n sosiaalisen median kautta (Facebook ja Instagram).  Moni harrastaja ja kasvattaja ottaa myös mielellään rotista kiinnostuneita kyläilemään. Lisäksi yhdistys järjestää säännöllisesti näyttelyitä, minne on aina mukava tulla ihastelemaan ja kyselemään. Tapahtumakalenterista löytyy tietoa seuraavista tapahtumista

Jos rotista on jo ennestään kokemusta, kannattaa harkita kodin tarjoamista aikuisille kodittomille rotille. Paikallisissa eläinsuojeluyhdistyksissä ja esimerkiksi yhdistyksen kodinvaihtajailmoituksissa on ajoittain uutta kotia etsiviä laumoja.

Etenkin poikaset ovat vaivattomia totuttaa toisiinsa, vaikkeivat olisikaan ennestään tuttuja. Myös vanhemmat rotat hyväksyvät yleensä melko helposti luovutusikäisiä poikasia laumaansa, kunhan totutuksessa noudatetaan kasvattajan ohjeita. Ennestään vieraiden aikuisten totutus toisiinsa vaatii jo hieman enemmän kokemusta ja pitkäjänteisyyttä, minkä vuoksi etenkään aikuisten urosten yhdistämistä keskenään ei suositella ollenkaan.

Kesyrotan luovutusikä on vähintään 5 viikkoa. Luovuttaessa poikasen painon tulee olla vähintään 100 grammaa, sen hengitysäänet tulevat olla puhtaat ja silmät ja nenä kirkkaat. Kasvattaja näyttää pyydettäessä mallia miten kynnet leikataan ja kertoo kotiutusohjeita. Kannattaa muistaa että jokainen rotta on yksilö ja jotkut saattavat ujostella toisia enemmän uudessa kodissa. Kasvattajan aloittamaa sosiaalistamista tulee jatkaa ja on tärkeää panostaa suhteen luomiseen. Uudessa kodissa kaverin lisäksi tuttua ja turvallista on ihminen, joten sylittelyyn kannattaa panostaa alusta asti.

Arki rottien kanssa

Kun rotat ovat kotiutuneet, alkaa rotanomistajan arki. Rotta on ensisijaisesti hämäräaktiivinen, eli aktiivisimmillaan illasta ja aamusta. Ne ovat kuitenkin myös pitkin päivää hereillä ja sopeutuvat yleensä hyvin perheen rytmiin. Rottien päivittäiseen hoitoon kuuluu ruokkiminen ja raikkaan veden tarjoaminen, seurustelu ja eläimen kunnon tarkistaminen. Häkkiin voi tehdä pientä ylläpitosiivousta päivittäin tai muutaman kerran viikossa, kannattaa vähän tunnustella mikä itselle tuntuu toimivimmalta. Siivousväliin vaikuttaa paljon häkin koko ja sisustus, isompi häkki tietenkin sotkeutuu hitaammin.

Rottien kynnet tulee pitää lyhyinä ja häntä hyväkuntoisena. Yleensä viikottainen kynsien leikkaus ja hännän rasvaus on tarpeen, hännän pesu sitten vain tarvittaessa. Yleisesti ottaen rotta pesee itse itsensä, joten jos ei erityistä sotkua ole syntynyt, ei koko rottaa tarvitse pestä. Hoitotoimenpiteet on hyvä opetella jo alusta alkaen, vahvistamalla toivottua käytöstä kehuin ja esim herkuin. Rotat vaistoavat herkästi jännityksen omistajasta, joten kannattaa olla mahdollisimman rauhallinen ja itsevarma käsittelyä harjoitellessa.

Rottien voi antaa jaloitella vapaana asunnossa, kunhan ympäristö on tehty rottaturvalliseksi. Pienet kolot, myrkylliset huonekasvit, sähköjohdot ja arvokkaat esinet tulee suojata. Rotta tutkii paljon asioita maistelemalla, sillä heikosta näöstä johtuen muut aistit ovat kovassa käytössä.

Rottien kanssa voi harrastaa. Niille voi opettaa sirkustemppuja, etsimistä, agilitya ja tietysti myös arjessa hyödyllisiä taitoja. Koulutus tulee suorittaa eläimen ehdoilla ja aina positiivisesti vahvistaen. Rotille voi tehdä erilaisia puuhakenttiä ja älypelejä, niiden kanssa voi köllötellä päikkäreillä tai ihan vaan viettää aikaa rotta hupussa. Rottien kanssa voi käydä näyttelyissä, joissa järjestetään virallisen luokan lisäksi myös pet-luokka ja agility. Lisää tietoa löytyy täältä ja tapahtumakalenterista 

Päivitetty 1.8.2022