Suomen Kesyrottayhdistyksen säännöt

1 § YHDISTYKSEN NIMI JA KOTIPAIKKA

Yhdistyksen nimi on Suomen Kesyrottayhdistys ry ja sen kotipaikka on Helsinki.

2 § TARKOITUS JA TOIMINNAN LAATU

Yhdistyksen toiminta käsittää koko maan. Sen tarkoituksena on saattaa yhteen rottien harrastajia ja edistää edellä mainittujen eläinten kasvatusta ja kehittää kasvattajien tietoja ja taitoja terveiden ja hyväluonteisten eläinten kasvattamisessa sekä luoda yhteyksiä muiden maiden vastaaviin yhdistyksiin ja kasvattajiin. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää näyttelyitä, erilaisia koulutustilaisuuksia ja jalostusneuvontaa. Toimintansa tukemiseksi yhdistys hankkii varoja perimällä jäsenmaksuja, joiden suuruuden määrää syyskokous. Yhdistys voi myös toimintansa tukemiseksi järjestää huvitapahtumia, keräyksiä, myyjäisiä ja arpajaisia. Yhdistys voi harjoittaa alansa julkaisu- ja kustannustoimintaa ja se voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja

3 § JÄSENET

Jäsen voi olla joko vuosi-, ainais-, kunnia-, asiantuntija-, nuoriso-, perhe- tai yhteisöjäsen.

Vuosijäsen: Hallitus voi hyväksyä vuosijäseneksi yhdistyksen toiminnasta kiinnostuneen 15 vuotta täyttäneen henkilön. Vuosijäsen maksaa vuosittain jäsenmaksun, jonka suuruuden määrää syyskokous.

Ainaisjäsen: Yhdistyksen hallitus voi hyväksyä anomuksesta ainaisjäseniksi yksityisiä henkilöitä, jotka maksavat vuosijäsenen jäsenmaksun kymmenkertaisena yhdellä kertaa. Sen jälkeen he ovat vapautettuja jäsenmaksusta.

Kunniajäsen: Hallituksen esityksen perusteella yhdistyksen kokous voi kutsua kunniajäseneksi henkilön, joka on erityisen ansiokkaasti edistänyt yhdistyksen tarkoitusperien toteuttamista. Kunniajäseneltä ei peritä jäsenmaksua. Kasvattajan tulee olla lopettanut kasvatus ennen kuin kunniajäsenyys astuu voimaan.

Asiantuntijajäsen: Hallitus voi kutsua asiantuntijajäseneksi henkilön, joka on erikoistunut pienjyrsijöiden terveyteen tai genetiikkaan tai muuhun yhdistyksen alaan liittyvään toimintaan. Asiantuntijajäseneltä ei peritä jäsenmaksua.

Nuorisojäsen: Nuorisojäseneksi voi hallitus hyväksyä henkilön, joka ei ole täyttänyt 15 vuotta. Täytettyään 15 vuotta hän voi siirtyä hallituksen hyväksyvästä päätöksestä vuosijäseneksi. Nuorisojäsenellä ei ole äänioikeutta ja hän maksaa syyskokouksen määräämän jäsenmaksun.

Perhejäsen: Hallitus voi hyväksyä perhejäseneksi henkilön, jonka Sivu: 2(4) ruokakunnassa on jo vähintään yksi vuosijäsen. Perhejäsen ei saa omaa jäsenlehteä, mutta muuten hänen oikeutensa ovat samat kuin vuosijäsenen. Perhejäsen maksaa syyskokouksen määräämän jäsenmaksun.

Yhteisöjäsen: Yhteisöjäseneksi voi liittyä hallituksen hyväksymä oikeuskelpoinen yhteisö. Yhteisöjäsen maksaa vuosittain jäsenmaksun, jonka suuruuden syyskokous määrää.

Jäsenen ero yhdistyksestä: Jäsen ilmoittakoon eroamisestaan yhdistykselle joko yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan tehtävällä eroamisilmoituksella tai kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle. Jäsen voidaan erottaa yhdistyksen hallituksen päätöksen nojalla, jos hän jättää jäsenmaksunsa suorittamatta tai toimii yhdistyksen tarkoitusperien tai sääntöjen vastaisesti. Jäsenedut päättyvät automaattisesti, mikäli jäsenmaksua ei ole suoritettu kunkin vuoden helmikuun loppuun mennessä.

4 § HALLITUS

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, jonka muodostavat puheenjohtaja ja 3-6 muuta jäsentä. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen ollessaan estyneenä varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Hallitus voi kokoontua myös puhelimitse tai kansainvälisen tietoliikenneverkon kautta. Hallituksen kokouksista pidetään pöytäkirjaa.

5 § YHDISTYKSEN NIMEN KIRJOITTAMINEN

Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja tai sihteeri, kaksi yhdessä.

6 § YHDISTYKSEN TOIMIKAUSI

Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään neljä (4) viikkoa ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kahta (2) viikkoa ennen vuosikokousta.

7§ YHDISTYKSEN KOKOUSTEN KOOLLEKUTSUMINEN

Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Virallinen kokouskutsu on toimitettava viimeistään neljätoista (14) päivää ennen kokousta julkaisemalla kutsu yhdistyksen foorumilla ja kotisivuilla. Tarpeen vaatiessa kutsu voidaan lähettää myös jäsenkirjeenä sähköpostitse tai kirjeenä.

8 § YHDISTYKSEN KOKOUKSET

Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä ennen maaliskuun loppua ja syyskokous syys-joulukuussa. Yhdistys voi kokoontua ylimääräiseen kokoukseen, kun yhdistyksen kokous niin päättää, hallituksen katsoessa siihen olevan aihetta tai kun vähintään 1/10 yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä, paitsi nuorisojäsenellä sekä alle 15-vuotiaalle perhejäsenellä, yksi ääni. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaistaan vaalit arvalla, mutta muissa asioissa tulee päätökseksi puheenjohtajan mielipide. Yhdistyksen vuosi- ja syyskokoukseen voi osallistua tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä. Etäyhteydellä osallistumisen ohjeet ilmoitetaan kokouskutsussa.

9 § YHDISTYSKOKOUKSESSA KÄSITELTÄVÄT ASIAT

Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat.

1. Kokouksen avaus
2. Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin ja kahden pöytäkirjantarkastajan sekä kahden ääntenlaskijan valinta
3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. Hyväksytään työjärjestys
5. Hallituksen toimintakertomus ja tilinpäätöksen vahvistaminen sekä vastuuvapauden myöntäminen edellisen toimintakauden hallitukselle
6. Hallituksen esittämät tai kokouskutsussa mainitut asiat
7. Kokouksen päätös

Syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. Kokouksen avaus
2. Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin ja kahden pöytäkirjantarkastajan sekä kahden ääntenlaskijan valinta
3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. Valitaan hallituksen puheenjohtaja seuraavaksi kalenterivuodeksi
5. Hallituksen muiden jäsenten valinta seuraavaksi kalenterivuodeksi
6. Yhden toiminnantarkastajan sekä hänen varamiehensä valitseminen
7. Hallituksen seuraavan vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvioehdotuksen hyväksyminen
8. Seuraavan vuoden jäsenmaksujen määrääminen vuosi-, nuoriso-, perhe- ja yhteisöjäsenille
9. Hallituksen esittämät tai kokouskutsussa mainitut asiat
10. Kokouksen päätös

10 § SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN JA YHDISTYKSEN PURKAMINEN

Yhdistyksen sääntöjä voidaan muuttaa vain vuosikokouksessa vähintään 3/4 enemmistöllä annetuista äänistä. Päätös yhdistyksen purkamisesta on tehtävä kahdessa peräkkäisessä kokouksessa, joista toisen on oltava vuosi- tai syyskokous, kokouksien välillä on oltava ainakin kuukausi. Purkamispäätöksen on kummassakin kokouksessa saatava vähintään 3/4 enemmistö annetuista äänistä. Yhdistyksen purkautuessa yhdistyksen varat luovutetaan viimeisen kokouksen mukaisesti näiden sääntöjen 2§:ssa mainittuun tarkoitukseen.

11 § Muutoin noudatettakoon mitä yhdistyslaissa säädetään.